De senaste veckorna har jag varit involverad i arbetet med att samla ihop fakta och kunskap om försäljning av sexuella tjänster för nätverket SANS nya hemsida.

SANS – Sexsäljares och allierades nätverk i Sverige, arbetar för att sexsäljare ska ha samma mänskliga rättigheter som alla andra i samhället och inte utsättas för diskriminering, förtryck eller stigmatisering. SANS är ett mycket bra nätverk och med den nya hemsidan så kommer SANS att aktivt arbeta emot den stereotypa och fördomsfulla bild som finns kring försäljning av sexuella tjänster.

Låt mig berätta lite om vad du kan hitta på den nya hemsidan. På den här sidan bemöts t.ex. den svenska officiella synen på prostitution och människohandel av SANSad fakta. Det finns också massor av SANSad fakta om försäljning av sexuella tjänster, information om t.ex:

På SANS nya hemsida finns naturligtvis också information om dagens lagstiftning kring försäljning av sexuella tjänster. På de sidorna finns information om:

Kortfattat kan man säga att sexköpslagen i Sverige har ökat risker och våld mot sexsäljarna i Sverige samt att kopplerilagen gör det omöjligt för sexsäljarna att kunna arbeta säkert och tryggt. Bägge lagarnas syfte är att motarbeta försäljning av sexuella tjänster.

Och naturligtvis beskriver SANS alla de negativa konsekvenser som den svenska lagstiftningen kring försäljning av sexuella tjänster har medfört.

Det som skadar flest sexsäljare är att vi utsätts så hårt för ”Horstigmat” Det är inte socialt accepterat i vårt samhälle att sälja sexuella tjänster eller att bli förknippad med att vara en hora = en kvinna som är liderlig och åtrår män. Att vara hora är belagt med en social skam och ett förtryck = horstigma. Horstigmatiseringen drabbar alla kvinnor.

SANS är helt emot människohandel och slaveri i alla dess olika former och motarbetar aktivt människohandel genom att ge korrekt information om vad det är, hur det går till och hur vi tillsammans kan identifiera traffickingoffer. SANS ger också råd till kunder så att de kan undvika att köpa sexuella tjänster av människohandlare:

SANS har verkligen utvecklats till ett levande och aktivt nätverk, ett nätverk som verkligen behövs. Nätverket föddes ur en debatt som fördes på ett diskussionsforum på Internet under hösten 2006. Flera debattörer hade framfört tanken att någonting konkret måste göras.

Några eldsjälar slog sina kloka huvuden ihop och sparkade igång nätverket och embryot till ett livskraftigt nätverk bildades.

Initialt så kallade vi oss för PRIS – Prostituerades rätt i samhället. Men efter att vi lanserade detta namn så startade Louise Eek, Maria Bergman, Emma och Nina ett nätverk med nästan samma namn, PRIS – Prostituerades rätt/revansch i samhället. Att dessa 4 kvinnor hade undgått att se eller hört talas om vårt nätverk har jag mycket svårt att tro då jag vet att jag t.ex. samtidigt skrev mycket kritiska blogginlägg mot flera av dessa personer.

Många av deras målsättningar är direkt emot både mina egna och nätverket SANS målsättningar. PRIS vill t.ex ha högre maxstraff för sexköp, ett samhälle utan torskar och hallickar, det vill säga utan prostitution och att Sverige skärper arbetet för att få fler länder inom EU att införa en sexköpslag.

De medverkar också aktivt till att stigmatisera sexsäljare och även kvinnor utsatta för sexuella övergrepp genom att skriva att det i väldigt många fall finns ett samband mellan tidigare sexuella övergrepp och prostitution. Jag förväntade mig nästan också att läsa på deras hemsida att prostitution leder till missbruk, men det skriver de inte direkt.

Den förvirring som deras namn kan ge upphov till pga av att en del kan tro att detta är en sexarbetarorganisation trots att de motarbetar prostitution och sexsäljare, är inget de tar hänsyn till. Idag trodde t.ex. en producent & programledare på SR Ekot att jag tillhörde ful PRIS! Och jag vill absolut INTE bli ihopblandad med den gruppen!

Ful PRIS ville heller inte ta hänsyn till att SANS lanserade namnet PRIS först och redan hade fått en artikel publicerad under namnet PRIS. På SANS förslag om att de skulle byta namn för att undvika förvirring samt erbjudande om att köpa deras domännamn fick SANS till svar följande: Hitta ni på ett bättre namn och betala oss 100.000 kr så kan vi kanske diskutera saken!

Ful PRIS tycks bestå av en liten, liten grupp kvinnor som hanterar horstigmat de drabbats av genom att göra avbön, projicera sina skam- och skuldkänslor på andra och påstå att alla sexsäljare blir traumatiserade samt är tvingade att sälja sex. För om de en gång blev tvingade så kan ju ingen anklaga dem för att vara ”lösaktiga” kvinnor = horor! Det är ju inte deras eget fel då eller hur… För dem var det en mycket negativ erfarenhet att sälja sex och jag antar att de började sälja sexuella tjänster av helt fel skäl samt att de inte var lämpliga för jobbet. Detta händer inom alla yrken. Hur många sjuksköterskor har t.ex. inte drabbats av utbrändhet?

En av ful PRIS medlemmar håller också horstigmat på avstånd genom att kalla sig själv erotik massör och inte för sexsäljare… Men var går gränsen? Är en eskort enbart en erotikmassör om hon bara ger erotisk massage?

Och vem vill sitta i en sandlåda med 4 aggressiva personer som inte kan tänka längre än näsan räcker eller som utgår från att alla människor är som dem själva? Nej i en sådan sandlåda passar inte SANSade personer och SANS bytte därför namn och lanserade både namnet SANS och hemsidan i maj 2007.

SANS har en snabbt växande skara medlemmar med en jämn könsfördelning. Vi är idag ca 30 medlemmar med olika bakgrunder, erfarenheter och nuvarande sysselsättningar. Flera av de kvinnliga medlemmarna är sexsäljare, men inte alla. Likaså har flera av männen anlitat sexsäljarnas tjänster, men återigen inte alla. Där finns ett antal kvinnor och män utan egen erfarenhet från branschen, men som däremot har ett stort engagemang för sexsäljares mänskliga rättigheter. Nätverket är öppet för alla som delar SANS grundläggande syn.

Känn dig välkommen till SANS!
.

.
roseline.jpg

.
Andra bloggar om: ,, , , , , , , , , , , , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png