Sexköpslagen innebär att det är illegalt att köpa sexuella tjänster. Det är dock fortfarande legalt att sälja sexuella tjänster. På den här sidan hittar du information om utredingen bakom sexköpslagen samt allamän information om själva lagen COSTUMES MENS RENAISSANCE from Costume SuperCenter


Utdrag från Wikipedia om utredningen som log bakom sexköpslagen.
I Sverige förbjöds köp av tillfällig sexuell förbindelse mot ersättning den 1 januari 1999 genom den så kallade sexköpslagen. Lagen har tagits in i Brottsbalken från och med den 1 april 2005. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

Motiveringen finns i utredningen Könshandeln (SOU 1995:15), som dock föreslog kriminalisering både av köp och försäljning. Utredningen inriktade sig huvudsakligen på heterosexuella förbindelser, då homosexuella förbindelser tydligen bedömdes mindre problematiska.

Enligt utredningen är de kvinnliga prostituerade ofta missbrukare av narkotika eller alkohol och har i ökande omfattning psykiska störningar, även om Kunskapen om säljarna i könshandeln är i stort begränsad till kvinnorna i den synliga prostitutionen på gatan. De har fått en dålig start i livet, tidigt berövats sin självrespekt och fått en negativ självbild.

Männen som är köpare är avvikande när det gäller inställningen till sexualitet och kvinnor, ibland med allvarliga problem när det gäller synen på och förhållningssättet till sexualitet.

Prostitutionskontakterna innebär sexuell utlevelse utan relation, närhet eller krav, i motsats till genuina mänskliga kontakter. Troligen skulle många av männen behöva behandling.

Prostitutionen är också skadlig för samhällsmoralen: Att män kan köpa tillträde till kvinnors kön för att tillfredsställa sina egna sexuella behov strider mot uppfattningen om alla människors lika värde och strävandena mot full jämställdhet mellan kvinnor och män. Könshandeln förmedlar en oacceptabel människosyn och är ett hinder för individens utveckling. Utredningen genomsyras av tanken att det är myndigheternas uppgift att med lagstiftning och andra åtgärder påverka människornas beteende i riktning mot sunda ideal, eller social ingenjörskonst.

roseline.jpg

Utdrag från Wikipedia om sexköpslagen
Sexköpslagen är en informell beteckning på en svensk lag med beteckningen “Lag (1998:408) om förbud mot köp av sexuella tjänster”. Lagen antogs 4 juni 1998 och lyder:

Den som mot ersättning skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse, döms – om inte gärningen är belagd med straff enligt brottsbalken – för köp av sexuella tjänster till böter eller fängelse i högst sex månader.
För försök döms till ansvar enligt 23 kap. brottsbalken.

Lagen trädde i kraft den 1 januari 1999. Den upphörde att gälla 1 april 2005 då SFS 2005:90 trädde kraft, varigenom ovanstående bestämmelse infördes direkt i Brottsbalkens sjätte kapitel.

Sverige hade under en lång upprätthållit principen att inte kriminalisera köp eller försäljning av sexuella handlingar, men istället stävja prostitution genom kriminalisering av koppleri och bordeller samt omfattande sociala insatser. Under sent 1990-tal uppstod dock krav på att kriminalisera köp av sexuella tjänster främst inom den feministiska rörelsen, och det gick också igenom i riksdagen. I justitieutskottet motsatte sig Moderaterna och Folkpartiet lagen med motiveringen att den inte skulle bli effektiv, medan Kristdemokraterna förutom köp ville kriminalisera även försäljning av sexuella tjänster.

Internationellt sett är det ovanligt att sexköparna ses som kriminella. I flera europeiska länder går utvecklingen mot legalisering av såväl köp som försäljning av sexuella tjänster, ofta med motiveringen att missförhållanden bäst bekämpas då verksamheten är laglig. När den svenska EU-parlamentariken Marianne Eriksson argumenterade för kriminalisering av sexköpare i Europa blev hon utskrattad av några andra europaparlamentariker.

roseline.jpg

Mer om sexköpslagen kan du hitta på dessa sidor:


Andra bloggar om: , , , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png

5 svar to “Sexköpslagen”

 1. Sven Says:

  Sexköp bör legaliseras. Staten bör ta del av de stora intäkter som dessa industrier inbringar, samtidigt som man skyddar kvinnorna!

  Låt Sverige få liknande lagar som Tyskland och Holland, eller England. Skydda hororna och låt dem få sälja sin kropp ifall dem vill.

 2. Anders Says:

  Det är knappt man kan tro det är sant.
  Det här måste väl ändå vara den dummaste lag vi infört på senare år, en lag som bara bygger på fördomar och inskrängthet.
  Jag skäms för mitt land när jag tänker på sexköpslagen, när jag tänker på hur visa ser ner på sexsäljarna skäms jag ännu mer.
  Varför inte även förbjuda gruppsexklubbar och krogragg, för ingen kvinna vill ju ha sex utan en relation om man ska tro våra politiker. Tja jag antar att de tänker ”ett steg i taget”.

 3. Bertil Grennberg Says:

  Man borde ordna en provokation mot sexköpslagen, genom en något fejkad konflikt. Man och kvinna gör upp, visst pris bestäms. ”Dessvärre” utan förskott. Eljest genomföres affären, varefter kunden vägrar betala därför att han just kommit på att han då gör sig skyldig till brott. Kvinnan går till kronofogden, mannen vägrar betala, blir stämd. Svårt att se vad som händer, men troligen förlorar hon och kan gå vidare, till sist i någon av europadomstolarna, där vinst är att förvänta. – Tala om provokation !

  Bertil
  Bostadsdomstolens baneman

 4. Andreas Says:

  Jag kan alltså betala någon för att slå och misshandla sig själv, men jag kan inte betala den personen för att ha sex med mig?

  Jag börjar bli sugen på att flytta utomlands.

 5. Anki Says:

  intressant att varje som lämnat kommentar är män…..

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s