Idag kan vi ta del av en debatt om prostitution värd namnet genom att titta på TV4 Upplands Nyhetsmorgon.

Debatten mellan Louise Persson och Jenny Westerstrand var ovanligt djup, kärnfull och nyanserad och absolut den bästa debatten jag sett om prostitution i TV.

Trots att tiden var kort så hann de med att beröra många viktiga ståndpunkter i debatten.

TV4 Uppland har haft ett par reportage om prostitutionen i Uppsala där bla eskorten ”Linda” har intervjuats. Politikerna i polisstyrelsen har reagerat och kräver nu svar på varför polisen inte tar några sexköpare i Uppsala.

Jenny Westerstrands kommentar till detta var att hon inte tyckte det var så konstigt eftersom sexköp inte är ett prioriterat brott.

jenvslou2.jpgLouise Persson poängtera att straffskalan är låg och undra om man ska se sexköp överhuvudtaget som ett problem om det sker mellan en kund och kvinnor som har visats i reportagen. Hon sa också att prostitution borde vara en fråga för sociala myndigheter och inte polisen och påpeka att prostitution alltmer börjar betraktas som ett kriminellt problem i samhället.

Det var käckt (och ovanligt) att TV4 lät tittarna ta del av vad Linda tyckte i början av debatten. Hon sa, i ett kort inslag, att hon ville att man ska legalisera prostitutionen på ett helt annat sätt för då kan man bättre hjälpa dem som råkar illa ut.

Jenny tycker att den svenska lagstiftningen är det bästa man kan komma upp med och att hon ser prostitutionen som ett samhällsproblem som handlar om jämställdhet osv. Jenny sa att frågan är hur vi ska förhålla oss till prostitution, tycker vi att det är ok att det ska finnas i vårt samhälle? Hur hanterar vi den här verksamheten på rätt sätt?

Reportern berätta hur mkt Linda tjänade och att hon inte kan skatta för de inkomsterna, är det rätt undra hon? Jenny tyckte det var helt ointressant fråga, den viktiga frågan för henne är om vi vill att prostitution ska finnas?

jenvslou7.jpgLouise kontra med att påpeka att prostitution finns i samhället oavsett vad vi gör, att den inte har försvunnit för att sexköpslagen infördes och att vi därför bör ifrågasätta vilket syfte sexköpslagen har.

Hon ser ett stort problem med att sexköpslagen och kopplerilagen orsakar så mycket svårigheter för människor som jobbar sex.
Istället för att fokusera på vilket samhälle vi vill ha så bör vi fokusera på hur lagstiftningen drabbar kvinnor vi vill hjälpa bort från prostitution, sa Louise.

Att Linda har valt att sälja sex ser inte Louise som ett problem. Linda bestämmer över sin egen kropp och det är inget jämställdhets problem. Vi måste koncentrera oss på de bitarna som är problem och hålla isär frivillig prostitution mot den som inte är det.

Jenny påpeka då att det finns mycket tvång inom prostitution, att det finns olika grader av frivillighet hos dem som säljer sex och att männen köper sex oavsett hur frivilligt det är från sexsäljarens sida samt att prostitution är ett jämställdhetsproblem.

jenvslou4.jpgLouise menade att om man får lov bestämma över sin egen kropp så är det jämställdhet. Hon sa att frivillighet aldrig kan bli ett problem och påpeka att män också säljer sex till kvinnor och att det faktumet också måste in om man ska diskutera prostitution i en slags jämställdhetsekvation.

Jenny menade att lagstiftningen sätter begränsningar för vad vi får lov att göra kring transaktioner kring våra kroppar, att samhället inte alltid tillåter oss att ha en obegränsad rätt till våra egna kroppar.

Louise undra då varför vi bara angriper den här rätten när det handlar om sex. Jenny svara att det beror på att sexhandeln ser ut som den gör och att de lyckliga prostituerade är försvinnande få.

Reportern undra om man kan man separera frivillig prostitution från den ofrivilliga? Men då anser Jenny att man missar den viktiga frågan om vilket sorts samhälle vi vill ha.

jenvslou5.jpgJenny undra om vi ha ett samhälle där män kan köpa sig tillgång till kvinnor och sexuell tillfredställelse, frågade hon och sa att den mesta delen av prostitutionen ändå är heterosexuell.

Louise protestera och belyste att problemet är att lagstiftningen drabbar kvinnor som vill sälja sex.

Men det är ju för att vi inte vill ha en sexhandel, det är ju självklart att lagstiftningen då drabbar sexsäljarna, sa Jenny. Hon vill inte ha någon sexhandel när den ser ut som den gör och för henne är frågan om tillgängligheten av kvinnor för män central i debatten om prostitution.

Lite munhuggning utbröt och reportern sa att de fick fortsätta diskutera i kafferummet. Jag vet att de gjorde det men vad som sades
där överlåter jag åt dem själva att berätta.

Louise var strålande!
Louise är helt underbar!
Louise är bara bäst!

Jenny var betydligt mer nyanserad än hur hon tedde sig för ett år sedan eller då vi sist hörde ifrån henne i debatten om prostitution.

Tillägg kl.23.00
Läs Blogge Bloggelitos analys av debatten

Ps…
Detta var mitt tredje blogginlägg idag. Missa inte att läsa mina andra två blogginlägg – Sexarbetare vs Liberala kvinnor och Vill kd förhindra exploateringen av sexarbetare eller göra läget värre för oss? Det är nämligen många sammandrabbningar idag mellan SANSade personer och olika sorters feminister.

Till sist…
En presentation på 9 sidor från dr Lin Lean Lim, International Institute for Labour Studies (IILS), International Labour Organization (ILO). Hon höll det här föredraget på ett internationellt symposium (Gender at the Heart of Globalization) den 12/3 -07.

jenvslou9.jpgTrafficking, demand and the sex market
Until recently, efforts to tackle trafficking tended to focus on the supply side with measures aimed at addressing the conditions, in particular poverty and unemployment, that drive people to leave their home in the first place. Attention has now shifted to the demand side of trafficking, in particular the demand for trafficked persons’ services in the sex market.

The presentation emphasizes that trafficking should not be conflated with prostitution and that a “prohibitionist” or “abolitionist” approach to end demand in the sex market is not an effective solution to tackle trafficking.

It examines demand and the demand side of trafficking and the particular characteristics of the market for commercial sexual services, including the economic and social bases of the market.

The challenge we face is to address the real root causes of trafficking – the reasons why people migrate and are trafficked and the reasons why other people are able to traffic them. It is not enough merely to regulate the sex market; we need to address the areas of vulnerability. At the same time, the related – and perhaps more difficult – challenge is to place the respect for and protection of human rights at the centre of all measures to combat trafficking and to disentangle human rights concerns from morality biases concerning prostitution.

jenvslou6.jpgJag önskar att våra svenska politiker kunde ta till sig informationen som framförs i det här föredraget.

Om någon har tid och lust att översätta allt eller de viktigaste bitarna i föredraget så tas den hjälpen tacksamt emot.

Här är en äldre rapport från henne som jag hitta på svenska – Sex ger pengar – Prostitutionen ökar i Asien. Lin Lean Lim vann det internationella priset Nike Award för sin forskning om prostitution i Asien.

Tillägg
Satt och funderade om jag skulle skriva ett till blogginlägg, ett inlägg där jag riktigt häcklar Malin Lernfeldt på GP, kändes som jag lika gärna kunde leva upp till hur hon uppfattar mig, för jag måste väl vara den där häcklande och aggressiva prostitutionslobbyn på nätet som hon skriver om idag eller? Så vaför inte uppfylla hennes förväntningar…

Men 3 blogginlägg på en dag får räcka. Lernfeldt får väl se upp så att ingen hora av misstag kommer i kontakt med hennes fina son i Göteborg. Vi horor är ju vanliga och mina kollegor i Götet arbetar inom många olika branscher. Sen kan jag kan bara kort konstatera att Malin har insett att sex säljer, det är väl därför hon skriver ytterligare en krönika om hur mycket hon ogillar artikeln i Veckorevyn, horor och prostitution.

.

.
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
, , ,
.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png