12zorn1.jpgI Expressen idag undrar fyra skarpa modiga feminister om kvinnor som säljer sex är lika mycket värda som andra kvinnliga medborgare?

Det är vi tyvärr inte, vi är inte värda ett smack i mångas ögon, vi är pariat på samhällets botten som man kan trampa på utan att någon reagerar. Horstigmat, den sociala skam som ”fallna” kvinnor utsätts för är enormt stark i Sverige. Men det finns feminister som vågar utmana horstigmat…

Louise Persson, Petra Meyer, Susanne Dodillet och Petra Östergren är ett gäng som vågar.

De tar idag upp i Expressen flera viktiga frågeställningar som kvinnorörelsen helst vill undvika att svara på eller befatta sig med på allvar. Läs deras artikeln ”Feministerna tål inte fallna kvinnor”…

”Kvinnosolidariteten omfattar bara kvinnliga brottsoffer som varit sexuellt aktiva på rätt sätt. Inte de som tidigare, eller ibland, tagit betalt för sex och dessutom inte ångrar det.”

”På maktens män – må de vara poliser eller politiker – kröks inte ett hårstrå när de begår brott mot fallna kvinnor, och kvinnorörelsen tittar bort.”
.

.
12zorn2.jpgDagens Nyheter debattredaktör Mats Bergstrand undrar idag vad London lärde sig av Stockholm om sexköpslagen i förra veckan.

Jag tror de lärde sig en del men kanske inte det som politiker i Sverige ville lära ut. För om man tittar på Sverige med öppna ögon så kan Sveriges lagstiftning enbart framstå som absolut fel väg att gå om man har den agenda som den brittiska inrikesministern har…

För det politiska mål man vill uppnå i England är att minska exploateringen av sexarbetare. Den svenska sexköpslagen har kommit upp i deras diskussioner eftersom Sverige hävdar att sexköpslagen är ett effektivt vapen mot sexuell människohandel och bra för sexsäljare. Men det var inte pga människohandel som sexköpslagen infördes i Sverige och definitivt inte för att göra vår situation bättre.

12zorn3.jpgOch att stoppa exploateringen av sexarbetare har aldrig varit ett mål för svensk prostitutions politik, även om en del påstår detta.

Lagen mot koppleri och sexköpslagen finns inte för att skydda sexsäljare. Läs debattartikeln i Expressen om ni ännu inte har insett detta.

Sexköpslagen och lagen mot koppleri är lagar mot prostitution, de finns där för att man vill till vilket pris som helst bekämpa prostitution i Sverige. Svenska myndigheter hoppas att försäljning och köp av sexuella tjänster mellan två vuxna samtyckande människor ska upphöra om man gör det så skambelagd, olaglig och svårarbetat som möjligt.

12zorn4.jpgPå en middag i torsdags kväll med den brittiska ministerdelegationen hade sexköpslagens asymmetri diskuteras. Mats Bergstrand påpekar i sin artikel att genderforskare vill att även sexsäljare ska kriminaliseras. Jag undrar om dem tänker på vilka konsekvenser en sådan lagstiftning för med sig.

Enligt en ny vetenskaplig studie i Chicago (där både säljare och kunder är kriminella) har man sett att det är vanligare att polisen tvingar sexsäljare att ha sex med dem utan betalning än att polisen arresterar sexsäljarna.

Jag tror inte sexköpslagen kommer att vinna något gehör i England, man har en alldeles för pragmatisk syn på prostitution för det. England inrikesminister Vernon Coaker liksom BBC reportarna som följde med på resan fick naturligtvis ta del av åsikterna om sexköpslagen som råder i konsensus Sverige. Men jag är helt övertygad om att de insåg att den svenska agendan i dessa frågor inte alls stämmer överens med den politiska agendan som finns i England. Englands mål och agenda i detta stämmer bättre överens med den politik som förs i Nya Zeeland. År 2003 avkriminaliserade Nya Zeeland prostitutionen för att skydda sexarbetare mot exploatering.

12zorn7.jpgDe synpunkter vi sexarbetare själva förde fram till engelska ministrarna, ambassadören och BBC togs emot med ett stort intresse. Det politiska etablissemanget och makthavare i Sverige försöker göra sitt bästa för att bevara konsensus och hegenomin i debatten om prostitution i Sverige och även hur vår lagstiftning ska betraktas i andra länder. Men de kunde inte hindra den engelska ambassadören från att öppna dörren och hälsa oss välkomna. Den engelska ministerdelegationen ville verkligen träffa oss.

DN drar sitt strå till stacken genom att bl.a försöka se till att deras läsare inte tar del av vad vi sexarbetare skriver på våra bloggar.

DN har valt att aktivt motarbeta sexarbetares röster från att höras genom att inte visa våra twingly länkar på DNs webbplats. Dvs min blogg kommer inte dyka upp som en länk bland de bloggar som bloggar om artiklar i DN på DNs webbplats. Min blogg näms heller inte om DN skriver om politiska bloggar.

Frågan är nu om DN verkligen vill fortsätta att försöka ignorera att jag finns.

12zorn6.jpgDNs beslut blir ganska fånigt i skenet av att betydligt större media giganter än DN låter min röst höras ibland. Min blogg valdes till Årets politiska blogg 2007 av bloggosfären. Chefen för dn.se Charlotta Friborg verkar trots detta inte ha bytt åsikt, men frågan är om Thorbjörn Larsson har gjort det?

Under hela förra veckan försökte jag nå DNs chefredaktör och ansvarige utgivare Thorbjörn Larsson för att diskutera frågan. Han är informerad om mina synpunkter men har inte återkommit till mig. Det ska bli spännande att se om DN ändrar sig. Annars får jag väl fortsätta att ta upp DN som ett tydligt exempel på hur horstigmat i Sverige kan se ut.

Till sist…
Jag blev inbjuden att prata i det brittiska parlamentet imorgon men jag kunde inte åka och dessutom fixar Pye sådana här uppdrag mycket bättre än vad jag gör. Pye åker till London idag och kommer vara en av talarna där imorgon.

I England liksom i nästan övriga Europa tål de sexsäljare. Fackföreningar och feminister samt politiker vågar lyssna på oss och många vågar öppet stötta oss. Tänk om fler människor vågade ta det steget i Sverige?

.

.
Andra bloggar om: , , , ,
, , , , , ,

.
Bloggtoppen.se ...badge_intressant.png