Texten är hämtad från en av polisens rapporter (pdf) om människohandel. Jag har lagt in texten som den står i sin helhet, en ändring har gjorts för läsvänlighetens skull. Jag har skrivit namn i stället för bara en bokstav på de olika personerna, i originaltexten så står det bara en stor bokstav ex. D.

Bilderna har ingenting med berättelsen att göra utan finns där bara som illustration.
..
Fler polisrapporter om brott mot barn och kvinnor finns att läsa på www.polisen.se – välj i vänstra menyn: Publikationer -> Brott mot kvinnor/barn.
.
roseline.jpg
.
Dom i Stockholms tingsrätt den 3 mars 2003, mål nr. B 4205-02
Två män från Litauen, 33 och 31 år, åtalades för att ha bedrivit koppleriverksamhet, för grov våldtäkt, människorov, grovt sexuellt tvång, olaga hot samt grovt narkotikabrott. Målsäganden var fyra kvinnor.
.
rape.jpgNadya kom från Ryssland och var 19 år då brotten begicks. Hon hade arbete i Ryssland men lönen där gick inte att leva på. tillsammans med en väninna, Lara, åkte Nadya till Moskva, där de träffade en man som förde dem till Litauen där de skulle få jobb som barnflickor.

Efter en tågresa till Litauen möttes av de åtalade, Janis och Ivo. Männen körde dem till ett fritidshus i Litauen och under en hel natten utsattes Nadya och Lara för förnedring och våldtäkter, såväl analt som vaginalt. Kvinnorna tvingades även att utföra oralsex och lesbiskt sex med varandra.

.
När männen fick utlösning i munnen på Nadya kräktes hon. Kvinnorna var tvingade att göra som Janis och Ivo ville, annars skulle de döda Nadya eller hennes mamma.

Kvinnorna hölls inspärrade i fritidshuset och efter några dagar kom Janis och Ivo tillbaka tillsammans med flera andra män och en annan flicka, Marina. Nu upprepades samma övergrepp som tidigare. Alla flickorna tvingades ha sex med männen och utföra sexuella handlingar med varandra. Därefter togs Nadya och Lara till en enrumslägenhet i Vilnius men Marina fördes bort av en av männen. Lägenheten hade nästan inga möbler. Det kom män och hade sex med dem varje dag under två månaders tid. Det fanns bara ett lakan så ett använde Nadya och Lara för att torka sig med, och det andra låg i sängen.

trafficking8.jpgMännen som utnyttjade dem var smutsiga och de tvingades ofta att utföra oralsex på dem. Vid ett tillfälle försökte kvinnorna att fly men der misslyckades och därefter vågade de inte försöka fler gånger. De blev ofta slagna, men inte så att det skulle få blåmärken i ansiktet. Kvinnorna uppmanades även att sniffa kokain.

När Marina kom till lägenheten i Vilnius framkom det att hon hade varit i Sverige och fått någon könssjukdom. Männen fortsatte att våldta henne.

Det var hela tiden Janis och Ivo som bestämde allt. Marina och Nadya fick bränna sina ryska pass och försågs med falska litauiska pass istället. Männen planerade för att de skulle skickas till Norge eller Sverige för att prostitueras.

trafficking7.jpgJanis och Ivo tog med sig flickorna på färjan från Estland till Stockholm. På båten bjöds kvinnorna utav Janis och Ivo till litauiska män som utnyttjade dem sexuellt. De åkte bil till Norge och under resan fanns det ingen möjlighet att fly. I Oslo bodde de i en lägenhet där de våldtogs, misshandlades och förnedrades av olika litauiska män.

Kvinnorna fotograferades nakna för en tidning och därefter började det komma fler sexköpare. Marina och Nadya kunde inte fly då de var satta under ständig bevakning. Nadya fick veta att hon hade en skuld på 2 000 US dollar som hon skulle betala tillbaka till männen. Hon har räknat ut att hon tjänade 32 000 norska kronor på prostitution. Alla pengar lämnade hon till U, utom mindre belopp som hon ibland kunde behålla till mat.

trafficking15.jpgMarina var tjugo år när händelserna inträffade år 2001. Hon tillhör den rysktalande minoriteten i Litauen. Hon, hennes mamma och syster hotades av vräkning från sin bostad och på grund av den svåra ekonomiska situationen bestämde sig Marina för att låta sig prostitueras.

Hon hade hört att det gick att tjäna mycket pengar på prostitution i Sverige. Marina hade inga erfarenheter av prostitution dessförinnan. Under tiden i Sverige fick hon US dollar som hon kunde skicka hem. Hon har räknat ut att hon borde ha fått 24 000 kronor ytterligare.

Marina blev tagen till en lägenhet på Swedenborgsgatan i Stockholm. Där tvingades hon utföra sexuella tjänster åt upp till fem män om dagen.

Marina fick en inflammation i underlivet och var tvungen att återvända till Litauen. Väl i hemlandet möttes hon av U, som tog med henne till lägenheten där Nadya och Lara hölls inspärrade. Marina fick gå till doktorn och sedan vila hemma ett par dagar men sedan tvingade Ivo henne att resa tillbaka till Sverige. Väl i Sverige tvingades hon att lämna ifrån sig sittpass.

Nittonåriga Alise kom från Litauen. Hemförhållandena var svåra och involverade bland annat alkoholism och att Alise utsattes för sexuella övergrepp. Hon träffade Ivo genom bekanta och han erbjöd henne att jobba som servitris eller med städning i Sverige. Ivo tog med Alise till en fest där hon blev utsatt för våldtäkt av sju–åtta män.

trafficking12.jpg

.
Alise blev rädd, men hoppades att det skulle bli bättre i Sverige. Dessutom trodde hon inte att någon skulle tro på henne om hon berättade om våldtäkterna. Efter ankomsten till Sverige fortsatte våldtäkterna och hon fick veta att hon skulle prostitueras. Alise ville inte gå med på det men då blev hon hotad med att hon skulle mördas om hon inte gjorde som männen sade. Hon fördes till Swedenborgsgatan där hon utnyttjades i prostitution i en lägenhet.

Sjuttonåriga Olga, kom från Ryssland och letade efter ett arbete för att tjäna pengar. Hon kom i kontakt med Ivo och Janis och åkte med dem till Sverige. Redan på resan till Sverige började övergreppen i form av att hon tvingades att utföra oralsex, och männen hade vaginala och anala samlag med henne.

trafficking10.jpgI Stockholm blev hon såld till en man för en natt. I samband med att mannen skulle köra henne tillbaka till Ivo och Janis lyckades hon fly. Hon träffade en kille som pratade ryska och de blev tillsammans.

Hon vistades hos denne pojkvän i tre–fyra månader, när de av en händelse råkade träffa Ivo och Janis på ett pendeltåg i Stockholm.

Ivo och Janis tvingade med sig Olga tillbaka till deras lägenhet, och förde henne sedan till lägenhetsbordellen på Swedenborgsgatan.

Hon lyckades ringa pojkvännen som kom med ett hjälp av ett par kamrater kom och hämtade henne.

.

Tingsrätten fann att de gärningar som beskrivits som människorov tveklöst var att bedöma som sådana. Dessutom var de sexuella övergreppen med beaktande av förövarnas hänsynslöshet och råhet att bedöma som grov våldtäkt. Koppleriverksamheten hade varit omfattande och bedömdes som grov.

 • Janis dömdes för människorov, grovtsexuellttvång, olaga hot, grovtkoppleri och grovt narkotikabrott till fängelse i tolv år.
 • Ivo dömdes för människorov, olaga frihetsberövande, olaga hot, grov våldtäkt, grovtsexuellttvång och grovtkoppleri till fängelse i tolv år.
 • Samtidigt dömdes en man, Thomas, som varit behjälplig vid koppleriverksamheten på Swedenborgsgatan, för medhjälp till grovtkoppleri till fängelse i sex månader.

Alla tre männen överklagade till hovrätten. Hovrätten sänkte skadestånden som Ivo och Janis skall betala till flickorna, samt ogillade åtalet om olaga hot mot Alise och Marina. I övrigt fastställdes tingsrättens dom. Hovrätten ändrade domen mot Thomas på så sätt att han döms för medhjälp till koppleri till fängelse i tre månader.

 

roseline.jpg

 

Mer information om människohandel hittar du på dessa fasta sidor:

Jag har i min blogg skrivit flera inlägg om människohandel och jag kan rekommendera dig att speciellt läsa två stycken:

3 svar to “Ett fall i Sverige”

 1. Erica Says:

  Så sjukt hur fan de kunde sänka straffen för de som utsatt de kvinnorna för sådant som kommer finnas med dem resten av deras liv. Alla inblandade borde fått 20 år minst, och högre skadestånd. Jag blir så arg så jag skakar!


 2. Visst är det sjukt!

  Problemet med lagarna är att att åklagaren måste bevisa en massa saker för att kunna åtala enligt lagen om människohandel. Oftast känner sig polisen tvingad att ingripa innan man lyckats få ihop en tillräcklig bevisning. Många människohandels fall blir därför i rätten bara kopplerimål i slutändan.

 3. Ivan Galperin Says:

  Värkligheten är gymmare än ni tror. Problemet är, att i rysska ungdomsfängelser i anstalter barn odh unga poikar blir våldtagna av vakter och äldre pojkar. Nästan alla poijkar som har varit i dessa anstalter är svårt traumatiserad. Detta är ett facktum som i Sverige och andra länder man vill inte erkänna.

  När dessa män kommer ut ur dessa anstalter, gör de på samma sätt som har gjorts till dem. De våldtar eftersom de har vant vid att bli våldtagen.

  Vi måste stoppa utnytjanden av barn i ryska anstalter först. Där ligger orsaker till gymheter.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s